Espai Anton Català Gomis
MUSEU D’ALCOVER (ALT CAMP)
L’espai Anton Català Gomis acull l’exposició d’aquest pintor nascut a Alcover el 1911 i mort a Barcelona el 1970.
La seva esposa i filles cediren de forma totalment gratuïta un centenar d’obres per ser exposades de forma continuada al Museu, deixant constància de la gran vitalitat artística i de l’amor al poble que va professar durant tota la seva vida.
Olis i aquarel·les amb paisatges d’Alcover i masos de la rodalia; dibuixos al carbó i al llapis de membres de la seva família; una esplèndida col·lecció de xilografies de tema generalment religiós i algunes mostres de pintura sobre ceràmica, acrediten la versatilitat de l’artista.
Però el més autènticament definitori d’en Català Gomis foren els murals. A la sala hi ha mostra de projectes, esbossos, cartrons i fotografies d’obres acabades perquè és en aquesta pintura de gran format on va poder mostrar de forma més rotunda la gran capacitat compositiva i dotar els personatges que hi representava d’una gran presència i serenitat.
Pintà una quarantena de murals en esglésies i edificis públics i privats de tot Catalunya però més especialment a les comarques tarragonines.
Recordant Anton Català Gomis
El Museu d’Alcover presenta, cada any, una sèrie d’activitats relacionades amb les festes nadalenques. L’any 2015 es va vincular al record d’Anton Català i Gomis, un artista alcoverenc que avui dia és present al museu a partir d’una exposició permanent on es difon la seva interessant obra.
Es van organitzar dues propostes al voltant de la seva figura i la seva obra. D’una banda, el divendres 11 de desembre a les 19.30 h es dugué a terme la xerrada Anton Català, pintor i gravador, fill d’Alcover a càrrec de Mireia Català, pedagoga i filla de l’artista. Es parlà de l’home i de l’artista, i de les anècdotes familiars que posen en relleu una personalitat humil, profunda i al servei de tots els que l’envoltaven.
D’altra banda, el dissabte 12 de desembre es va realitzar el taller Felicitem el Nadal dirigit a joves de 8 a 14 anys fent cadascú un gravat original amb tema nadalenc i materials adequats a la seva edat. En poder imprimir les seves obres, amb gran alegria es van adonar que se’n podien fer moltes còpies i que era el mateix concepte positiu/ negatiu, ja experimentat en el taller de fòssils. L’activitat fou organitzada per Mireia Català i Glòria Català.